Så hittar du det bästa företagslånet

Det kan finnas olika anledningar till varför ditt företag behöver ett företagslån. Den absolut vanligaste anledningen brukar vara att det finns en möjlighet att investera i något som helt enkelt är bra för företaget och som får det att växa och öka sina intäkter. Läs mer här om hur du går tillväga för att hitta det bästa företagslånet för ditt företag.

Skissa på din investeringsplan
Det spelar egentligen ingen roll om du har ett stort företag eller om du är småföretagare. Det är alltid en god idé att tänka igenom en investering även om den dyker upp här och nu. När du har gjort hemläxan och räknat på vad investeringen skulle innebära för ditt företag och dess ekonomi är det dags att hitta en långivare som har företagslån.

Jämför företagslån
Det bästa med internet är möjligheten att snabbt kunna skaffa den information som behövs. När det gäller lån finns det en uppsjö av jämförelsetjänster som har specialiserat sig på att sammanställa olika typer av lån. Det finns med andra ord jämförelsesajter som enbart sysslar med företagslån. Att använda en sådan sajt sparar både tid och pengar samtidigt som det ger dig som företagsledare en överblick över vilka möjligheter som finns och vad det eventuellt skulle kosta dig. Jämförelsesajterna samlar lånen med de bästa villkoren, men det innebär inte att du inte själv måste läsa det finstilta. Tänk på att se över månadsränta, årsränta och fasta kostnader samt kostnader för uppläggningsavgifter m.m. Det kan också vara en god idé att ta reda på om du kan betala av lånet i förtid kostnadsfritt. Om investeringen ger de resultat som du har räknat på kan det vara möjligt för dig att betala tillbaka lånet i förtid. Det finns fördelar med att använda den här typen av jämförelsetjänster och den främsta av dem är att du kan få erbjudanden från ett stort antal långivare utan att det blir mer än en kreditupplysning.

Hur mycket får du låna?
Hur mycket ditt företag kan låna beror på din omsättning, men det finns lån som kan ge dig upp till 3 miljoner mer på banken. Du behöver dock ta ställning till återbetalningstiden, vilket också kan vara en bra sak att kolla upp när du jämför lån och villkor. Det som krävs för att du ska få ta ett företagslån är först och främst att företaget är aktivt och registrerat här i Sverige. Du behöver ha ett företag som antingen är registrerat som handelsbolag, aktiebolag, enskild firma eller kommanditbolag. Det kan finnas krav på hur länge företaget ska ha varit verksamt för att få låna pengar, men du kan alltid ansöka om ett nystartslån om du befinner dig i själva uppstartsfasen.